Eksim Holding bünyesinde faaliyet gösteren ve fabrikasında aylık bin 200 ton gıda üretim kapasitesine sahip olan kafe-fırın zinciri Aslı, holdingin ‘Yeteri Kadar’ sosyal sorumluluk kampanyasına sürdürülebilir üretim ve geri dönüşüm projeleriyle katkı sağlıyor. Bu doğrultuda Sürdürülebilir Yaşam ve Çevreyi Koruma Derneği (KORU) ile protokol imzalayan Aslı, israfla mücadelede farkındalık oluşturma hedefiyle ayda 2 ton gıda atığını komposta dönüştürerek doğaya kazandırıyor. Kompostlar, Aslı’nın 34 şubesinde misafirlerin kullanımına sunuluyor.
Eksim Holding’in Gıda Grubu bünyesinde faaliyet gösteren kafe-fırın zinciri Aslı, “Yeteri Kadar” sosyal sorumluk kampanyası kapsamında sürdürülebilirlik odaklı gıda kompost projesini devreye aldı. Türkiye'nin en büyük entegre gıda üretim tesislerinden birine sahip olan Aslı, gıda atıklarının geri dönüşümüne yönelik hayata geçirdiği bu projeyle atıkların azaltılmasını ve çevresel etkilerin minimuma indirgenmesini hedefliyor.
Ayda ortalama 2 ton atık dönüşüyor
Sürdürülebilir Yaşam ve Çevreyi Koruma Derneği (KORU) iş birliğinde yürütülen projede, Aslı’nın üretim tesislerinden çıkan gıda atıkları, KORU’nun geri dönüşüm tesisinde komposta dönüşüyor. Bu doğrultuda, aylık bin 200 ton gıda üretim kapasiteli Aslı Dudullu fabrikasından çıkan ve geri dönüşüme uygun aylık ortalama 2 ton gıda atığı, belirli aralıklarla KORU’nun Ümraniye’de faaliyet gösteren kompost üretim tesisine sevk ediliyor. Burada başlayan kompostlama süreci, sıcak kompost yöntemiyle yürütülüyor. Atıklar, öncelikle fiziksel olarak ayıklanarak plastik, cam ve metal gibi yabancı maddelerden arındırılıyor. Ardından parçalayıcıdan geçirilerek çürümeyi hızlandıracak forma getiriliyor.
Sebze, meyve, süs ve tarla bitkilerinin yetiştirilmesinde kullanılıyor
Yüksek sıcaklıkta çalışan mikroorganizmalar sayesinde 24–36 saat içinde tamamlanan bu süreç sonunda elde edilen kompost, zengin organik madde içeriğiyle özellikle sebze, meyve, süs ve tarla bitkilerinin yetiştirilmesinde kullanılıyor. Toprağın hava almasını kolaylaştıran, su tutma kapasitesini artıran ve bitkilerin besin alımını destekleyen bu doğal gübreler, KORU’nun iş birliği içinde olduğu yerel yönetimlerin Park ve Bahçeler Müdürlüklerine hibe edilerek yeşil alanlarının sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor.
Sürdürülebilir uygulamalar şubelerde devam ediyor
Aslı fabrikasından çıkan atıklardan dönüşen kompostlar, Aslı’nın 34 şubesinde de misafirlerin kullanımına sunuluyor. Bununla beraber misafirlere yönelik sürdürülebilirlik odaklı farklı uygulamalar da dikkat çekiyor. Aslı, termosuyla gelen misafirlerine kahve alışverişlerinde yüzde 50 indirim sunarak çevre dostu bir yaklaşımı teşvik ediyor. Bu uygulama, tek kullanımlık ürün tüketimini azaltmayı ve sürdürülebilir tüketim alışkanlıklarını desteklemeyi hedefliyor.